×

Megjegyzés

Lack of access rights - File '/plugins/content/fboxbot/thumbs/lakastuz1_500x414_8027ac2b81565f69667d4fee888ea9f2.jpg'
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.23 (20 Votes)
Hasznos - 3.2 out of 5 based on 20 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (3 Votes)
A hugarocell hőszigetelés és a falak légzése - 3.3 out of 5 based on 3 votes

Egy téveszme tudományos vizsgálata avagy hogyan befolyásolja a hungarocell hőszigetelés a falak lélegzését...


„A falak lélegzése” - ez a kifejezés bár nem műszaki fogalmat takar, gyakran alkalmazzák. Azt szokták mondani, hogy egy fal „lélegzik” vagy „nem lélegzik”, és mindeközben ezeket nem definiálják.


A cikk anyagául szolgáló tanulmány szerzői lefolytattak néhány felvilágosító beszélgetést ennek a kifejezésnek a „felhasználóival”.


1. Egy nem műszaki fogalom
Kiderült, hogy a „fal lélegzésén” a párának a helyiségből diffúziós úton, magán a külső falon át történő eltávozását értik. Ezt hasznosnak tartják, mivel megakadályozza a nedvesség feldúsulását a helyiségben, és így mentesít annak kedvezőtlen következményeitől (belső kondenzáció, penészesedés és gombásodás). Itt kell hangsúlyozni, hogy a „fal lélegzéséről” szóló nyilatkozatokat mindig abban az összefüggésben használták, hogy ez a tulajdonság vagy ennek hiánya lényeges befolyással van a párafelesleg eltávozásának módjára és mennyiségére. Következésképpen nemritkán találkozni lehet azzal a nézettel, hogy a falszigetelés elkészítésével rosszabbodott a helyiség komfortja, vagy nagymértékben beszűkült a külső falak „lélegzése”, amit pedig előnyös jellegűnek tartanak.

Maga a pára diffúziós átáramlása a külső határoló falakon – a vízpára parciális nyomáskülönbségének fellépése következtében – megingatatlan fizikai tény. Az is tény, hogy ennek a nagyságát bizonyos mértékben „irányítani” lehet a tervezés és/vagy hőtechnikai korszerűsítés folyamán. Emellett figyelemre méltó, hogy ez nem pusztán teoretikus kérdés, van neki ugyancsak gyakorlati, sőt kereskedelmi aspektusa is. Az a téves állítás, hogy a „falak lélegzésének” biztosítása a helyiségek magas műszaki színvonalának fontos eleme, azzal jár, hogy olyan hőszigetelő anyagokat fognak hibásan előnyben részesíteni, amelyek alacsony diffúziós ellenállásúak.


2. A vizsgálat peremfeltételei
A tanulmány szerzői úgy határoztak, hogy a vizsgálatot úgy végzik el, hogy a helyiség és a külső levegő közötti páraáramokat hasonlítják össze. A vizsgálat tárgyát a különböző külső léghőmérséklet mellett fellépő diffúziós és szellőző levegővel távozó páraáramok összevetése képezte.


A számításokhoz egy 65 m2-es, négy személy által lakott lakást tételeztek fel, amely külső falainak összes felülete (az ablakok beszámítása nélkül) 30 m2. Az irodalmi értékek alapján a használat során óránként 300 g pára termelődik a lakásban.


Feltételezték, hogy a falak vastagsága 25 cm, tömör téglából vannak, majd 3 variációt elemeztek:
nem hőszigetelt falak,
12 cm vastag polisztirol-habbal hőszigetelt falak,
12 cm vastag ásványi gyapotból készült lemezekkel hőszigetelt falak.
A hőszigetelő réteg kis diffúziós ellenállású ásványi vakolattal van vakolva. Megjegyezzük, hogy hasonló számítások elvégzése a külső falnál használt másféle anyagokkal (üreges tégla, üreges beton) nem indokolt, mivel az ezekből az anyagokból készült falak hasonló diffúziós ellenállással rendelkeznek.

A szellőző levegővel távozó pára mennyiségének kiszámításához két értéket vettek figyelembe: Az 1999/2000-es szezonban több tucatnyi varsói lakásban az ITB Termofizikai Intézménye (Zakład Fizyki Cieplnej ITB) által végzett kutatás alapján az átlagos légcsere-értéket (n=0,8 h-1), valamint a légmentes ablakokkal rendelkező lakásokban uralkodó gyenge légcsere-értéket (n=0,3 h-1). A számításokat 20 °C belső levegő-hőmérsékletet és kétféle külső hőmérsékletet (0 °C és -20 °C) feltételezve végezték el; ilyen hőmérséklet-értékek mellett a külső levegőben lévő vízpára-tartalom értéke: 3,0 és 0,6 g/kg

Ugyancsak végeztek olyan számításokat, amelyekben jelentősen (75 g/h-tól 600 g/h-ig) különböztek a helyiségben lévő nedvesség-emissziós értékek, valamint a légcsere-gyakoriságok (0,05 h-1-től 1,0 h-1-ig), abból a célból, hogy kimutassák, milyen hatással vannak ezek a változások a külső falakon keresztüli nedvesség-áramlásra.

A számítások eredményei azt mutatják, hogy a távozó nedvesség elenyésző része jut a határoló falakra, mivel majdnem az egész kilépő nedvességet (több mint 97 %-ot) a szellőzés távolítja el még akkor is, ha ennek a mértéke csekély.

Abban az esetben, amikor a szellőzés legalább átlagos mértékű, a lakóhelyiségekből eltávolított pára-áram legfeljebb 1%-a diffundál át a külső falakon keresztül. A hőszigetelő anyag fajtájának nincs számottevő befolyása a falakon keresztül haladó páraáramra. A polisztirolhabbal hőszigetelt és a nem hőszigetelt falakon keresztül átdiffundált páraáram közötti különbség mértéke egy átlagos lakásra vetítve 4 g/h értékig terjed, tehát jelentéktelen azzal a mennyiséggel szemben, amit a szellőzés távolít el (kb. 300 g/h). Ennél kisebb befolyással van a külső levegő hőmérséklete.

Az 1. számú ábrán a pára külső falakon keresztüli, diffúziós úton történő való áthaladása látható, a hőszigetelés fajtájának (vagy hiányának), illetve a légcsereszám függvényében.

1. ábra
Az 1. számú ábrán látható eredmények jobb értelmezése érdekében megjelöltük a szellőzés révén távozó pára mennyiségét is. Látható, hogy az a páraáram, amelyik a külső falakon keresztül diffundál át, kis mértékű (a szellőzéssel távozó páraáramhoz képest), főleg azon a területen, ahol a légcsereszám 0,3 h-1 és 1,0 h-1 között van (vagyis a leggyakrabban előforduló értékek), függetlenül a hőszigetelés fajtájától.

A 2. számú ábrán a külső falakon keresztüli diffúziós páraáram látható, a szigetelés fajtájának, a légcsere gyakoriságának, valamint a lakásban keletkező pára függvényében.

2. ábra: Páraáram a falon keresztül
A 2. számú ábrából az következik, hogy a külső falakon átmenő páraáram mértékét főleg a szellőzéses légcsere befolyásolja, kisebb mértékben a lakásban termelődő pára mennyisége, valamint a felhasznált hőszigetelés fajtája. Viszont még a nagyon nagy nedvesség-emisszió, és gyenge ventilláció mellett a falon keresztül átdiffundált vízpára-sugár nagysága sem lépi túl a 15 g/h értéket, tehát sokkal kisebb annál a nedvesség-emissziónál, amennyit egyetlenegy – a lakásban tartózkodó – ember termelne.

3. ábra: A lakásban lévő relatív nedvesség függése a falak hőszigetelésének fajtájától és a ventillációval történő légcsere-gyakoriságtól
Elemezve a „falak lélegzésének” kérdését, fel lehet tenni azt a kérdést, hogy a külső falakon keresztül távozó pára befolyásolhatja–e a lakás levegőjében a relatív nedvesség csökkenését. A megfelelő számítások a 3. számú ábrán láthatók. Ezekből az következik, hogy ez csak a szellőzés szinte teljes hiánya mellett vehető észre. A légcsere olyan gyakorisága mellett, amelynek értéke legalább 0,3 h-1, a relatív nedvesség különbsége a „lélegző” (nem hőszigetelt) és a „nem lélegző” (hőszigetelt) falak között nem lépi túl a 2 %-os értéket, tehát nincs gyakorlati jelentősége. Állandó nedvesség-emisszió mellett kifejezően látható, hogy a helyiség relatív nedvessége nem a falak lélegzésétől” függ, hanem a szellőzés hatásfokától.

4. Következtetések
A tömör téglából épült, átlagos lakás külső falain keresztül a teljes páraáram 0,5 - 3%-a halad át – ez a nem számottevő eltérés elsősorban a szellőzés hatásfokától és a helyiségben termelődő nedvesség mennyiségétől függ, kisebb mértékben pedig a falak hőszigetelésének fajtájától, valamint a külső levegő páratartalmától.
Tehát a külső falak nem képesek még részben sem átvenni a szellőzés szerepét páraeltávolításban, mivel a vízpára-kilépés nagysága többszörösen nagyobb annál a mennyiségnél, amelyik valóságos körülmények között diffúziós úton át tud haladni a lakás külső falain, még akkor is, ha lemondanánk ezeknek a falaknak polisztirol-habbal való hőszigeteléséről.
Nincs tehát indoka annak, hogy a falak pára-áteresztésének biztosításának vélt érdekében olyan költséges és összetett szerkezeti megoldásokhoz nyúljunk, aminek a kivitelezése fokozott figyelmet és precizitást, alapos szaktudást követel meg. A lakás páraszabályozásáért nem lehet a külső falakat felelőssé tenni, mintha a „nem lélegző” falak miatt lenne túl nagy a nedvesség a lakásban, például azért, mert polisztirol-habbal hőszigetelték őket.

A számítások eredményei különösen nem jogosítanak fel speciális, a lakóépületek tervezésére vagy korszerűsítése vonatkozó – a külső falrétegek és/vagy hőszigetelések minimális diffúziós ellenállásának biztosítására irányuló - ajánlások megfogalmazására.


Forrás: Austrotherm Kft honlapja

(a bonyolult képleteket a honlapon való könnyebb megjeleníthetőség miatt kihagytuk, valamint néhány szövegrészt is egyszerűsítettünk)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
- nem tudja pontosan, miből és hogyan épül fel a komplett hőszigetelő rendszer

- túl drága anyagokat vetetnek meg Önnel

- nem a megfelelő mennyiségeket veszi

- nem tudja, hogy a különféle anyagok együttalkalmazhatóak-e

- gondja van a színkiválasztással

- nem igazítják útba, szakszavaktól hemzsegő érthetetlen magyarázatokkal tömik a fejét

- nem kevernek próbaszíneket

- nem tudnak referenciákat mutatni

- nem szállítanak ingyenesen

- nem cserélik be vagy nem vásárolják vissza, ami kimarad

- nem adnak ingyen gurulóállványt


ILYEN ÉS HASONLÓ GONDOKTÓL SZABADUL MEG, HA NÁLUNK VÁSÁROL !

DÉLCELL KFT, SZEGED, BUDAPESTI ÚT 8.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Kivitelezőknek - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Kedves  Kivitelező,  Házszigetelő!

Tanulj  mások  hibáiból!

Nem  vitatva  szakértelmed  és  nem  azzal  a  céllal, hogy  kioktassunk,  engedd  meg,  hogy  figyelmeztessünk, mely  hibákat  semmiképpen  nem  szabad  elkövetned!

Másokkal  megtörténtek az alábbiak -  íme  a  gyakoriság  sorrendjében:

1. NEM  KEVERED  ÖSSZE  EGY  NAGYOBB  EDÉNYBE  TÖBB  VÖDÖR  TARTALMÁT
- pedig  sok  bosszúságtól  megkímélhetnétek  a megrendelőt,  magatokat  is  és  esetleg  a  gyártót  is, függetlenül  hogy  ki  hibázott  (mindegy, hogy  a  vakolat  csak  leülepedett, más  töltésdátumú, vagy
más  színárnyalatú) - LÁBAZATI  VAKOLATOKRA  IS  VONATKOZIK!

2. NEM  FIGYELSZ  AZ  IDŐJÁRÁSI  VISZONYOKRA
- az  eső  megcsapkodja  vagy  lemossa, ritkább esetben  megfagy az  anyag  illetve  összedolgozhatatlan  a  nagy  meleg  miatt
Ha  nincs  más  megoldás,  eső  esetén  védd  meg  a  falat  fóliával - de jobb,  ha  követed  az  előrejelzést  és  nem  kockáztatsz!
Tudjuk:  a  megrendelőnek  már  “tegnapra”  kellett  volna - a  következő  megrendelő  pedig már  azt  hitte, hogy  ma  már  nála  kezdeszl ....  stb.  stb. - vagyis  szorít  az  idő !
KÉSŐBB  AZONBAN  A  LABDÁT  MINDENKI  ÁTDOBJA  HOZZÁD, HA  BAJ  VAN  !!!

3. NEM  ROZSDAMENTES  SZERSZÁMOKAT  HASZNÁLSZ!
FADARABBAL, PISZKOS  ESZKÖZZEL  KEVERED  FEL  AZ  ANYAGOT !
Ami  később  előjön, néha  teljesen  váratlanul: gombásodik, penészedik a vakolat, pedig  nem  nedves  a  fal  és  jól  szellőző  helyen is  van !

4. HA  GONDOD  LENNE  AZ  ANYAGGAL - azaz  úgy  tűnik,  nem  jó  állagú,  összetételű,  színű: - NE ÉPÍTSD  BE,  NE  KENDD  FEL  A  FALRA !

Ellenkező  esetben  a  gyártó  nem  tudja  sem  a  pontos  tényállást  megállapítani,  sem  pedig  az  anyagot  kicserélni ! 
Ez  nagyon  fontos - igaz,  0,1 %  alatt  van  az  ilyen  esetek  száma,  de elméletileg  bárkivel,  bárhol  előfordulhat !

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Hőszigetelési szakkifejezések, jellemzők - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Hővezetési tényező (λ):
Az anyagot jellemző szám, mely megmutatja, hogy egységnyi  vastagságú  anyag  egységnyi felületén  mekkora  hőmennyiség  áramlik át  egységnyi  hőmérsékletkülönbség  esetén.
Mértékegysége: W/mK.
Néhány anyag hővezetési tényezője:
- expandált polisztirol:     ~ 0,035-0,045 W/mK
- poliuretán hab:         ~ 0,035
- vasbeton:             ~ 1,55
- tömörtégla:             ~ 0,50-1,40
- vályog:              ~ 0,22
- vakolat:              ~ 1,00
- mészkő:             ~ 0,93
- üveggyapot:             ~ 0,04
- tölgyfa:             ~ 0,15
- fagyapot:             ~ 0,80


Hővezetési ellenállás (R):
Megmutatja egy épületszerkezet adott vastagságú rétege mekkora hőszigetelő képességgel rendelkezik.
Mértékegysége: m2K/W.
R = d/λ

Hőátbocsátási tényező (U):
Egy adott épületszerkezetre jellemző érték. Megmutatja, hogy a szerkezet egységnyi felületén, időegység alatt mekkora hőmennyiség áramlik át egységnyi hőmérsékletkülönbség esetén. A hőátbocsátási tényező a hőátbocsátási ellenállás reciproka.
Mértékegysége: W/m2K.
U = 1/(R e+Σ(d/λ)+R i)
A hőtechnikai szabvány az egyes épületszerkezetekre határoz  meg  hőátbocsátási tényezőre vonatkozó követelményeket  (külső  térhatároló  falak  esetén  U=0,45 W/m2K   a  követelmény,  de  ez  a  fejlettebb  és  energiatudatosabb  országok  szabályzásához  képest  nagyon  magas!)

Hőátadási tényező (h e , h i):
Megmutatja, hogy a szerkezet és a levegő között egységnyi felületen egységnyi  hőmérséklet-különbség hatására mekkora hőmennyiség adódik át.
Mértékegysége: W/m2 K.

Páradiffúziós ellenállási szám (μ):
Megmutatja, hogy milyen vastag anyag páradiffuziós ellenállása egyenlő 1 m levegő ellenállásával.

Hőáramsűrűség (q):
Megmutatja, hogy egy adott épületszerkezet egységnyi felületén időegység alatt mekkora hőmennyiség halad át.
Mértékegysége: W/m2.
q = U*Δθ

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Hasznos, olvassa el! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

KOMPLETT  HOMLOKZATI  HŐSZIGETELŐ  RENDSZER  UTÁN  ÉRDEKLŐDŐKNEK!

CSODÁK  NINCSENEK!!!

Versenyképes  árainkkal  úgy  érezzük,  nem  kell  különösebben  magyarázkodnunk - azonban  szeretnénk  néhány  problémamentesítő  és  pénztárcakímélő  ötletet  adni,  amennyiben  homlokzati  hőszigetelést  tervez:

1.  NEM  A  DRÁGA  A  DRÁGA....  HANEM  AZ  OLCSÓ...  HA  ÚJRA  KELL  CSINÁLNI!

Mint  mindenhol,  az  építőiparban  is  vannak  gyenge,  közepes  és  minőséges  termékek.  Sőt,  vannak  „túlminőségesek”  is....  ahol  egy  túlzottan  hangsúlyozott  vagy  eltúlozott  tulajdonság  nem  hoz  annyi  hasznot,  mint  amivel  többe  kerül...
Természetesen  ne  fizessen  olyan  dologért  többet,  amit  ugyanolyan  minőségben  olcsóbban  is  meg  lehet  vásárolni....
A  kulcsszó: ugyanolyan  minőség!

Ezen  a  piacon  is  előfordul  kínai  üvegszövet,  gyenge  csemperagasztó,  szivacspuha  hungarocell....  NE  CSAK  AZ  ÁRAKAT  NÉZZE!

Ha  egy  pillanatnyi  legolcsóbb  ár  melletti  döntés  miatt  a  többszázezer Ft-os  beruházást  pár  év  múlva  meg  kell  ismételni  (akár  részben  is),  az  talán  nem  volt  a  leghelyesebb  stratégia....

2.  FIGYELJEN  A  MENNYISÉGEKRE!

Lehet  ajánlatot  adni  úgy  is,  hogy  egyik-másik  anyagszükségletből  picit  lefarag a  kereskedő.... 
Biztosan  nem  lesz  elég,  dehát  akkor  a  hiányzó  mennyiségért  már  úgyis  oda  megy  vissza  a  vásárló...

Előtte  pedig  az  árajánlat  a  legkedvezőbbnek  tűnt.... A  végén  meg  drágább  lesz.....

3. BÍZZON  AZ  EGYSZERŰ,  ÁTLÁTHATÓ  ELŐNYÖKBEN !

Aki  ingyenesen  kiszállít,  becserél  vagy  visszavásárol  mindent,  ami   kimarad (kivéve  színezett  anyagok),  ingyenesen  felméri  a  házat,  ingyenes  színmintát  kever....
AZ  MEGBÍZHATÓ  KERESKEDŐ!

Itt  nincs  hókuszpókusz - higgyen  a  felkínált  előnyökben:

VÁLASSZA  A  DÉLCELLT!

×

TOP